DOVOLENÁ! V období od 13. - 16. června nebudeme odesílat objednávky z důvodu dovolené. Děkujeme za pochopení.

Je kvalitnější světlý nebo tmavý med?

Světlejší med květový je sbíraný většinou na loukách. Květové medy obsahují více glukózy (hroznového cukru), jsou proto velmi dobře stravitelné a tím vhodné i jako hodnotný doplněk výživy dětí a nemocných. Obsahují pylová zrna rostlin, na nichž včely sbírají nektar a tím obohacují med o významné látky přírodního charakteru s povzbuzujícími účinky, jako jsou rostlinné hormony, éterické oleje či aromatické látky.

Tmavou barvu lesního medu způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze rostlin. V porovnání s medy květovými obsahuje více minerálních látek a stopových prvků. Má i zvýšený obsah vyšších cukrů a nižší obsah cukrů redukujících, tj. glukózy a fruktózy. Proto je pro trávení energeticky náročnější. Výživová hodnota ani kvalita se v obecném měřítku u tmavých a světlých medů neliší. Prostě má každý svoje.